viernes, 12 de abril de 2013

Skanner hjernen etter selvdisiplin

Norske forskere har kikket inn i hodene på 735 barn. Der har de oppdaget hvordan evnen til selvkontroll utvikler seg

En rekke forskningsresultater de siste årene har bekreftet at god selvdisiplin, på fagspråket gjerne kalt selvregulering, er den aller sterkeste indikatoren for at barn vil få godt voksenliv.
Å kunne styre seg selv og vurdere hvilke umiddelbare innskytelser som bør utsettes, er enda viktigere enn intelligens.
Barn som har evnen til å motstå fristelser, har statistisk større muligheter for å bli lykkeligere gift, tjene mer penger, ha flere venner, være slankere, ruse seg mindre, ha færre kjønnssykdommer, bedre tenner og mer av stort sett alt annet vi forbinder med et godt liv.
Og, i motsetning til høy IQ, som også henger sammen med suksess, er det lettere å trene evnen til selvregulering.

735 barnehjerner

Ekteparet Anders M. Fjell og Kristine B. Walhovd er begge professorer i psykologi ved Universitetet i Oslo. De leder forskningsgruppen for Livsløpsendringer i hjerne og kognisjon ved Psykologisk institutt.
Som alle andre foreldre, jobber de med å lære sine tre barn nødvendig selvdisiplin.
Men i motsetning til de fleste, består disse foreldrenes hverdag av å sende barn inn i en MR-skanner for å se nøyaktig hvordan hjernen deres oppfører seg når de utfører ulike oppgaver.
Nå har Fjell og Walhovd arbeidet med et prosjekt med mer enn 20 deltagende forskere fra flere land, for å analysere skanninger av 735 barnehjerner. Selve skanningene har akkurat i dette tilfellet foregått i USA, men ekteparet skanner også norske barn til prosjektene sine.
Resultatet er så oppsiktsvekkende at det publiseres i det prestisjetunge forskningstidsskriftet PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences, USA).
På MR-bildene har ekteparet sett en sammenheng mellom selvdisiplin/selvregulering og økt størrelse på hjerneområdet anterior cingulate. De som var gode på selvregulering, hadde en større anterior cingulate enn de som var dårlige.

.adressa.no


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.